Mirakeldruen Pinot Noir

Mirakeldruen Pinot Noir

Oct 15, 2020Vineonline DK
Rødvinsdruen Pinot Noir er især kendt fra Bourgogne områderne. Selve druen er faktisk meget vanskelig og en stor udfordring for mange vinmagere. For det første har den det bedst i køligere egne, men kræver samtidig meget sol. Jordbunden bør indeholde meget kalk, og må ikke være for tung. 
Men lykkes det at sammensætte de rigtig betingelser, åbner det op for en af verden af kompleksitet, elegance og delikatesse. Pinot Noir komplimentere generelt mad rigtig godt, som bl.a. er en af grundende til, at druen er blevet så udbredt. 
Pinot Noir er ikke specielt dyb i farven som f.eks. Syrah eller Cabernet Sauvignon. Den har en meget mere let kulør. Generelt dufter druen meget elegant og er domineret af især røde bær .”Jordbær, Kirsebær, Skovbund, Violer”. Pinot Noir bliver ofte lagret på egefade og indeholder derfor tit noter af vanilje. “Dette gælder dog ikke altid”. 
Som tidligere nævnt har klimaet og jordbunden “terrier” stor betydning for dyrkelsen af Pinot Noir. Derfor er især Bourgogne et dominerende område. Siden middelalderen har munke søgt og eksperimenteret, for at finde de bedste marker/klimaforholde i Bourgogne området. De er derfor langt foran, hvad angår erfaring og viden omkring dyrkelse af Pinot Noir. Munkene var faktisk med til at kortlægge det “Cru System” som den dag i dag, stadig benyttes i Bourgogne. Da dyrkelsen af druen er meget skrøbelig i forhold til klima, kan kvaliteten variere meget år for år. Derfor kræver det at vinmagerne gør en ekstra insats, både i marken og i kælderen, for at opretholde den samme gode kvalitet. 
Hvis du kunne tænkte dig at smage Pinot Noir, som ikke stammer fra Bourgogne, bør du tage et kig på Tyskland. Flere og flere vinproducenter kaster sig over druen pga. dens stigende popularitet. De har samtidig gode muligheder i forhold til deres klima. Nogle få steder er kvaliteten næsten på niveau med Bourgogne, men de har stadig meget at lære og lang vej endnu! Andre lande/områder som producere god Pinot Noir er: Østrig, New Zealand, Marlborough, Central-Otago, Martin-Borough, Californien, Santa-Barbara, Carneros, Sonoma, Alexander Valley, Oregon, Willamette Vally, Australien, Victoria og Yarra-Valley. Så leder du efter gode alternativer, er det de bedste områder at kigge i. 
Fun Fact: Pinot Noir druen har et meget tyndt skind, som gør at den er meget modtagelig overfor svampesygdomme. Den producerer derfor store mængder af stoffet resveratrol, for at bekæmpe sygdomme og svamp. Man har nu fundet ud af at resveratrol, er et vigtigt antioxidant i beskyttelse og forebyggelse af hjerte-karsygdomme. Pinot Noir har faktisk det højeste indhold af alle druesorter. 

More articles